یک کار جدیدی که شروع کردهام سرگرم شدن با طراحی بولت ژورنال است. Bullet Journal یک جور دفترچه یادداشت و تقویم و برنامهریزی شخصیست که خود شخص آن را به سلیقهی خودش طراحی میکند. برای آنها که ایدیاچدی دارند و ذهنشان همزمان با شصت چیز مختلف درگیر است راه حل خوبیست. البته برایم چیز جدیدی نیست، چون دو سه سالی میشد که روشها و کدها و راه حلهایی به ذهن خودم رسیده بود و داشتم انجام میدادم، ولی قالبی که در اینترنت معرفی شده از نتیجهی کار من پیشرفتهتر است، مثلا فهرست دارد (که من قبلا با کشیدن شکل یا خطاطی بالای صفحه برای خودم علامتگذاری میکردم) یا در زمینهی برنامهریزیهای کوتاه، میان و بلند مدت راه حلهای متنوعی در اختیار میگذارد. بهترین چیزی که این روش در اختیار قرار میدهد همین کلمات کلیدی بولت ژورنال است که با یک جستجوی گوگل میتواند اشکال و طرحهای مختلفی از آدمهای مختلف را بیاورد جلوی چشم آدم. دیگر لازم نیست مدتی طولانی به دنبال واژهی کلیدی برای جستجو در گوگل بگردیم. مدتیست دارم با چندتا از این روشهای پیشنهادی آزمون و خطا میکنم و با خودم عهد کردهام کمال طلبی را یک مدتی توی جعبه بگذارم و نگذارم بیرون بیاید. بخاطر همین با اینکه دیدن خط خوردگیها یا صفحهی جا افتاده نفسم را بند میآورند ولی سر میگذارم به بیخیالی و یکمرتبه در یکجای بیربط از دفترچه موضوع جدیدی را مینویسم و بعد عنوانی برایش درست میکنم، مثل ناکتابها! ناکتابها مطالبی هستند که باید توی برنامهی مطالعهام بگذارم، اما کتاب نیستند. مثلا مطلبی از یک وبسایت یا مجله یا حتی فایل پیدیاف هستند که معمولا توی شلوغی کارها فراموش میشوند و خاک میگیرند. حالا برایشان فهرست درست کردهام، محل پیدا کردنشان را هم در فهرست مینویسم و یک مربع کوچک هم برای هر کدام میگذارم که وقتی خواندن تمام شد تیک بزنم. از این جور عناوین زیاد دارم، اما فکر میکنم دو سه دفتری باید شهید بشوند تا هم عناوین و تنظیماتم جا بیفتند و هم خودم به استفاده از این دفترچهی برنامهریزی عادت کنم.
حالا مقداری درباره بولت ژورنال توضیح بدهم: با اینکه تبلیغات گستردهای برای یک برند خاص ایجاد شده و انواع ماژیک و برچسب برای خریداری پیشنهاد میشوند، ولی برای درست کردن بولت ژورنال تنها به یک دفترچه و یک خودکار نیاز دارید. روش پیشنهادی میگوید چهار صفحهی اول را برای فهرست (Index) خالی بگذارید، همهی صفحات را شماره گذاری کنید و بعد هر صفحهای که استفاده میکنید برایش عنوان درست کنید و عنوان را با شمارهی صفحه توی فهرست بنویسید. چهار صفحه برای برنامههای آینده نیاز دارید که روش پیشنهادی میگوید اسمش را بگذارید Future Log. (بدیهیست بنده با آوردن کلمات انگلیسی قصد ندارم بگویم حتما از همین کلمات استفاده کنید بلکه میخواهم کار جستجوی گوگل برایتان راحتتر شود). روش پیشنهادی میگوید هر کدام از این چهار صفحه را به سه قسمت تقسیم کنید و دوازده ماه آینده را در آنها بنویسید تا برنامههای آینده را ماه به ماه تقسیم کنید. لازم نیست تقویمهای شما از اول سال یا فصل شروع شوند. تقویمتان را از همین امروز شروع کنید. صفحات مختلف بر حسب علاقه یا اهمیت به این مجموعه اضافه میشوند و به خودتان دلداری بدهید که این دفترچهی آزمون و خطاست و کمکم به تکامل میرسد. فعلا من یک صفحه تقویم را رها کردهام و صفحه تقویم جدیدی نوشتهام که مشکلات اولی را ندارد اما بازهم کامل نیست. همچنین صفحات مختلفی برای ایدههای متنوع دارم اما هنوز هم در تلاشم به راه حلهای جدید برسم و کمکم بینقصشان کنم. کدگذاری کارها را راحتتر و سریعتر میکند. میتوانید کدها را خودتان مشخص کنید یا از کدهای پیشنهادی استفاده کنید. این بخش را تحت عنوان Signifiers پیدا کنید.
برای راهنماییهای بیشتر به این وبسایت بروید. آقای رایدر کرول این روش را ابداع کرده و به ثبت رسانده. عبارت بولت ژورنال را در عکسهای گوگل و ویدئوهای یوتیوب جستجو کنید و ایده بگیرید. اگر مثل من درگیر یکجا جمع کردن دریای اطلاعات و برنامهها و ایدهها بودید همین حالا دست به کار شوید. شاید هم یک فروم برای گفتگو و تبادل نظر درست کنیم؟
خیلی خوب بود، ممنون.
پاسخحذفمن خودم برای برنامهریزی زمانی انجامدادنِ کارها از تقویم گوگل استفاده میکنم. ویجتش روی صفحهی موبایل، توی یک نگاه برنامههای هفتهی پیشرو رو نشونم میده. ضمن اینکه میشه پیشاپیش هم نوتیفیکیشن برنامههای آتی رو تنظیم و دریافتکرد.
دقیقا مطلب همینه که هر کسی راه مناسب خودش رو پیدا میکنه و بهش خو میگیره. من با مشکلات ایدیاچدی دارم سعی میکنم وابستگی به اینترنت و کامپیوتر و تلفن هوشمند رو کم کنم چون هرچی بیشتر با وسایل سنتیتر کار میکنم ذهنم بهتر متمرکز میشه. ممنونم که روش خودتون رو هم توضیح دادین.
حذف